سالهای زیادی است که برندهای مختلف خودروسازی به دنبال کشف و استفاده از تکنولوژیهای جدید برای محصولات خود و پیشی گرفتن از رقبا هستند. شاید این یکی از دلایل ساخت خودروهای الکتریکی و هیبرید البته در کنار جایگزین کردن سوختهای ناپاک و فسیلی با باتری و حفاظت از محیط زیست باشد. در کنار تولید محصولات تمام الکتریکی، یکی دیگر از مهمترین اقدامات صنعت خودرویی در این زمینه، تولید و ارائه ماشینهای خودران (Self-driving) به بازار است. در ادامه این مطلب، با مفهوم ماشینهای خودران و انواع آنها به طور کامل آشنا شده و تاریخچه و فعالیتهای یکی از موفقترین برندهای این زمینه را بررسی میکنیم.
ماشین خودران، خودرویی است که میتواند محیط اطراف خود را به خوبی و درستی درک کرده و با کمترین کمک انسان (گاهی هم بدون هیچ دخالتی)، حرکت کند. این محصولات با کمک انواع و اقسام سنسورها که بخشهای مختلفی هم دارند، در جاده و خیابان به مسیر خود ادامه میدهند.
قطعا با توجه به نوع تکنولوژی استفاده شده یا حتی نام این نوع ماشینها، تصور میکنید که بخشی صنعتی بسیار نو و جدید هستند، اما نکته جالب اینجاست که تلاش برای ساخت خودروهای اتوماتیک، از سالهای گذشته آغاز شده است.
ایده پردازی درباره این خودروها و انجام انواع آزمایشات و تحقیقات در این زمینه، به دهه 20 میلادی برمیگردد. البته که این تحقیقات و آزمونها حدودا 30 سال به طول انجامید و سرانجام در دهه 50 میلادی، آزمون و خطاهای امیدوارکنندهای صورت گرفت. بنابراین قدمت ایده این خودروها بسیار بیشتر از آن است که ما فکرش را میکنیم.
سال 1925 بود که کمپانی «کنترل رادیویی هودینا»، در خیابانهای نیویورک، محصولی جدید و خارقالعاده را به نمایش گذاشت. این محصول که خودرویی به نام «اعجوبه آمریکایی» شناخته میشد، از طریق امواج رادیویی و از راه دور کنترل شده و در خیابانها و ترافیک سنگین حرکت میکرد. این اعجوبه یک چَندلِر 1926 و مجهز به آنتن بود. کسی که این ماشین را کنترل میکرد، فردی بود در ماشین پشتی که با فرستادن امواج رادیویی، به حرکت چندلر کمک میکرد.
سال بعد، یعنی در سال 1926، از این تکنولوژی کمپانی هودینا برای یک محصول دیگر به نام «شبح اتوماتیک» (Phantom Auto) استفاده شد.
اولین ماشینهای خودران واقعی ساخته شده در تاریخ، متعلق به دهه 80 میلادی هستند. این ماشینها، نتیجه پروژه برندهایی مثل مرسدس بنز (Mercedes-Benz) و برخی دانشگاهها بودند. از سال 1987 تا به امروز، کمپانیهای زیادی شروع به تحقیق در این زمینه کرده و اقدامات زیادی برای ساخت خودرانها انجام دادهاند. از جمله این کمپانیها میتوان به برندهایی همچون مرسدس بنز، جنرال موتور (General Motors)، بوش (Bosch)، نیسان (Nissan)، تویوتا (Toyota)، آئودی (Audi) و… اشاره کرد. در سال 2013، کمپانی ویسلَب (VisLab)، از محصولی به نام BRAiVE رونمایی کرد. این ماشین اتوماتیک در خیابانهای پر پیچ و خم و پر ترافیک، به راحتی حرکت میکرد.